mandag den 21. februar 2011

Salade Nicoise

Salade Nicoise er en rigtig middelhavsklassiker, som er perfekt på varme sommerdage. Det er en overraskende nem ret at lave, men med de rigtige råvarer giver det et fantastisk, appetitligt resultat.





Det skal du bruge (opskriften er forretsstørelse til 4 personer):


Fyld:
250-300 g helt frisk tun i ét stykke
Blandede sorte og lyse sesamfrø (fås i de fleste større supermarkeder og/eller hos asiatiske supermarkeder)
8-10 vagtelæg (fås hos fiskehandleren)
4-6 kartofler, afhængigt af størrelsen
100-150 g haricots verts (grønne bønner med enderne skåret af)
Blandede gode, sprøde salater, fx rucola, radacchio, hjertesalat, frisésalat
Gode oliven af høj kvalitet (generelt er dem med sten de mest smagfulde
Dild


Dressing:
1 æggeblomme (brug pasteuriserede, hvis du er bange for salmonella)
ca. 1 dl. neutral olie, som fx vindruekerne eller rapsolie
1 tsk grov sennep
Saften fra 1/2 citron
Salt og peber efter smag
1/2 fint revet fed hvidløg 


Sådan gør du: 
Start med give tunen salt og peber og steg hårdt på en meget varm stegepande i få minutter til alle sider har fået farve.


Tag tunen af, lad køle lidt og vend i de blandede sesamfrø. Pak tunen ind i plastikfolie og læg i fryseren et par timer. Det er ikke nødvendigt at fryse tunen (det har den allerede været), men den bliver nemmere at skære, hvis den er iskold.


Skræl kartoflerne og kog i godt saltet vand i ca. 7 min, lad derefter kartoflerne stå i det varme kogevand i yderligere 7 min. Det giver fantastisk gode kogte kartofler med bid (hvis kartoflerne er store så læg et minutter til og omvendt). Skær kartoflerne i ensartede både.


Vask bønnerne og klip/skær enderne af. Kog i saltet vand et par minutter - de skal stadig have bid. Del bønnerne i to, gerne på skrå - det er lidt mere dekorativt.


Kog vagtelæggene i 2-3 minutter og køl straks af (ellers koger de videre i skallen). Pil æggene, når kolde og del i halve.


Lad evt. salaterne stå i iskoldt vand i nogle timer - så bliver den superfrisk og sprød. Sørg for at tørre salaten godt enten i salatslynge eller på et rent viskestykke. Hvis salaten er for våd, bliver retten for sjasket. Riv salaten i mundrette stykker og anret på 4 dybe tallerkner.


Fordel bønner, kartofler, bønner, oliven og æg på hver tallerken. Fordel små "duske" af dild på hver tallerken. 


Dressing: 
NB! Olie og æggeblomme må helst ikke være for kolde - så er der risiko for at det skiller. Start med at piske æggeblommen med salt. Tilsæt derefter citronsaften og pisk igen. Tilsæt en lille smule olie og pisk igen. Tilsæt lidt mere olie og pisk igen. Efterhånden legerer massen og du kan tilsætte mere og mere olie. Når dressingen har den rigtige konsistens, så rører du hvidløg og sennep i. Smag til og se om balancen mellem syre og salt skal justeres.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar