torsdag den 10. marts 2011

Fødselsdagslagkage med hindbær-mascarpone creme og friske bær

En hjemmelavet lagkage går man aldrig fejl af. Det er festligt, dekorativt og med de rigtige ingredienser behøver det ikke være alt for tungt. Denne version er min egen konstruktion og har 2 slags creme og et bærlag. Langt fra kalorielet, men med masser friske bær, der opvejer for det søde.





Det skal du bruge (1 lagkage til ca. 6 personer, hvis der er nogen, som skal have flere gange):
4 lagkagebunde - jeg bruger helst dem fra bageren, men købebunde kan også sagtens bruges
Friske jordbær, hindbær og brombær til pynt
1 rulle marcipan
Flødeskum til pynt (ca. 1/4 l fløde pisket til skum)


Jordbær-hindbær grød:

1 pose frosne jordbær
1 1/2 pose frosne hindbær
1 dl vand
1 1/2 dl rørsukker (alm. hvidt sukker kan også bruges)
2 tsk vanillesukker


Hindbær-marscarpone creme:
1/2 l fløde
1 bæger mascarpone
3 tsk vanillesukker (eller kornene fra en stang vanille)
3-4 spsk. flormelis 
1/2 pose frosne hindbær
2 dl. saft fra jordbær-hindbær grøden


Vanillecreme:
4 æggeblommer (pasteuriserede)
50 g sukker
1 vanillestang, kornene fra
25 g Maizena 
5 dl. sødmælk


Sådan gør du:
Lagkager er bedst, når de har fået lov at trække, så start evt. aftenen før, den skal spises.


Jordbær-hindbær grød:
Start med at lave "grøden", da den skal køle af. Hæld de frosne jordbær og 1 1/2 pose af de frosne hindbær (resten af de hindbærrene skal bruges senere, så gem dem) i en passende gryde. Tilsæt vand, sukker og vanillesukker og varm op ved jævn varme. Bærrene tør hurtigt op og danner en "grød". Lad grøden koge i ca. 10-15. min og tag af varmen og lad køle ned.


Vanillecreme:
Pisk æggeblommer, sukker og vanille sammen. Pisk så maizena og 1 dl mælk i. Resten af mælken hældes i en kaserolle og varmes langsomt op til kogepunktet (hvis du bruger for hård varme, brænder mælken og det smager grimt). Når mælken koger, hælder du æggeblandingen i og pisker indtil massen tykner. Tag af varmen og lad køle af.


Hindbær-creme:
Pisk fløden til en blød skum, tilsæt mascarponen, flormelis og vanille og rør godt sammen. Vær opmærksom på, at mascarponen godt kan klumpe lidt, så der skal røres godt til. Når cremen har en jævn konsistens, så smag til om der skal tilsættes lidt ekstra sukker eller vanille. Hæld resten af hindbærrene i og rør rundt. Tilsæt de 2 dl saft fra grøden og rør rundt til cremen har en ensartet, lyserød farve.


Selve lagkagen:
Læg en lagkagebund på et passende fad eller tallerken. Dæk den nederste bund med frugtgrøden. Tag bare et godt lag, da bundene suger saften. Læg næste bund på og dæk den med vanillecreme - også et godt lag. Læg næste bund på og dæk den med hindbær-mascarponecremen. Læg sidste bund på og dæk den med et tyndt lag af hindbærcremen. Hvis der er mere tilbage, så dæk også gerne siderne med den. 


Rul marcipanen ud med flormelis, så den har en passende længde og tykkelse. Hvis den klistrer, så rul den ud på bagepapir. Vær forsigtig, når du skal have marcipanstykket foldet rundt om lagkagen - den knækker nemt, men kan tilgengæld hurtigt lappes eller rulles ud igen, hvis nødvendigt. 


Dæk kagen til med film og lad den stå koldt indtil servering. Inden du serverer den pynter du den med masser friske bær (jo flere, jo bedre - det ser fantastisk dekadent ud), flødeskum i kanten (jeg bruger en sprøjtepose - det ser ekstra dekorativt ud, men en frysepose med et hul kan også gøre det) og til sidst lidt fintrevet chokolade. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar