tirsdag den 15. marts 2011

Moules Mariniére (Hvidvinsdampede Blåmuslinger)

Moules Mariniére er en af mine absolutte livretter. Mange tror måske, at det både er svært og dyrt at lave, men det modsatte er faktisk tilfældet. Oftest kan man få et kilo blåmuslinger til ca. 60 kr., og det tager under en halv time at lave. Det er perfekt til hverdage, hvor man har lyst til noget lækkert, men ikke har tiden eller overskuddet til at stå i køkkenet i flere timer.







Det skal du bruge (hovedret til 2 eller forret til 4 personer):
1 kg blåmuslinger (ferske)
2 store gulerødder
2 porrer
2 persillerødder eller bladselleri (du kan også bruge selleri, pastinak eller fennikel)
1 løg
1 dusk dild, finthakket
1 dusk persille, finthakket
2 dl hvidvin
1/2 l. kogende fiskefond (kan erstattes af fiskebuillon eller hønsebuillon)
Evt. 75-100 ml. fløde (kan udelades)
Saften fra en 1/2 citron


Sådan gør du:
Start med at hælde alle muslingerne i en stor skål eller balje og dæk med koldt vand. Lad dem gerne stå sådan en time eller to (hvis du har tid). På den måde får du renset evt. sand ud af muslingerne. Gå derefter muslingerne igennem og kasser alle dem, som er åbne (det betyder, at de er døde). Tag en en engangssvamp og skrub alle de lukkede muslinger og fjern "skægget" (det er de tang, som muslingen har siddet fast på). Det smager grimt og er ikke lækkert at få i munden. Læg alle de rensede muslinger i et dørslag, så de er klar til brug.


Hak alle grøntsagerne (løg, gulerødder, persillerødder, porrer) fint og ensartet. Varm en stor gryde op, tilsæt lidt fedtstoft (olie eller smør) og sauter grøntsagerne til de er blanke og svagt møre. Tilsæt hvidvinen og lad alkoholen fordampe. Tilsæt fiskefonden. Sørg for at suppen koger og er der fuld blus på varmen - så tilsætter du muslingerne og lægger låg på gryden. Lad dem dampe i suppen i 3-4 minutter eller indtil de alle har åbnet sig. Helst ikke længere, da de vil blive tørre og gummiagtige ved for meget varme. Til aller sidst tilsætter du de friske krydderurter, citronsaften og smager til med salt og peber efter behov. Hvis du vil have en mere cremet suppe, kan du tilsætte en lille smule fløde til allersidst.


Server straks med groft brød og et koldt glas hvidvin!


Lise-pigens Tip: Varier muslingerne med andre smagskomponenter:
- Mere italiensk: tilsæt friske tomater og evt. lidt tomatpure til suppen inden muslingerne kommer i. Kan også laves til en pastaret, hvis du tilsætter linguine.
- Mere asiatisk: tilsæt chilli, hvidløg, ingefær og lidt karry til de sauterede grøntsager, brug kokosmælk i stedet for fløde og koriander i stedet for persille og dild.
- Gastro-pub: brug øl i stedet for hvidvin og creme fraiche i stedet for fløde.
- Mere belgisk: server sprøde pomfritter og hvidløgsmayonaise til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar