onsdag den 6. april 2011

Boller i Karry

Boller i Karry er en ægte klassiker fra det danske køkken, som enhver hjemmekok bør have i sit repetoire. Ligesom med frikadeller er der nok ikke to varianter, der smager ens, men her får I i hvert fald min fortolkning. 



Det skal du bruge (ca. 4 personer):
Kødboller:
ca. 500 g hakket svinekød
1 stort løg, revet på rivejern
1 æg
1/2 dl mælk
1-2 spsk mel
1 tsk salt
Lidt friskkværnet peber
Sauce:
ca. 25-30 g smør
2-3 spsk mel
2 spsk karry
1 spsk gul karrypasta
1 spsk salt
Vand


Sådan gør du:
I en skål rører du hakket svinekød, revet løg, æg, mælk, mel, salt og peber sammen til det bliver en ensartet, lidt sej fars. Lad den stå og trække i min. 30. minutter, men gerne længere.


Fyld en stor gryde ca. 2/3 med vand og bring det i kog. Tilsæt salt, karrypasta og en spsk. karrypulver til vandet. Når vandet koger, begynder du at forme bollerne. Brug en ske og form dem til runde kugler. NB! bollerne "hæver" lidt, når de bliver tilberedt, så pas på med at lave dem for store. 
Skru lidt ned for varmen og lad bollerne koge i min. 20. minutter. De stiger op til overfladen, når de er færdige, men de må godt koge lidt længere, så de giver smag til kogevandet. Tag bollerne fra med en hulske.
Saucen: I en anden gryde smelter du smørret sammen med karryen. Brug ikke for hård varme, for så risikerer du, at sovsen klumper. Herefter tilsætter du mel og rører til du har en sammenhængende "melbolle". Nu tilsætter du først lidt af kogevandet og rører til det igen bliver en sammenhængende masse. Så tilsætter du lidt mere kogevand og rører igen. Sørg for, at melet er helt absorberet, før du tilsætter mere væske. Efterhånden kan du tilsætte mere og mere væske, men bliv ved med at røre. Læg mærke til, hvor meget saucen tykner hver gang du tilsætter væske. Efter en vis mængde, vil melet ikke kunne absorbere mere, og så vil saucen blive for tynd. Smag den til med lidt salt og karry, hvis den mangler. 
Tilsæt bollerne i saucen og lad det  hele simre i min. 10 minutter. Boller i karry bliver faktisk allerbedst, når det får lov at simre - eller dagen efter.
Server med ris, lidt mango chutney og evt. lidt friske æbletern.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar