tirsdag den 14. juni 2011

Klassisk lasagne med hjemmelavede pastaplader

Jeg tror, lasagne er en fast bestanddel af familien Danmarks middagsretter. Jeg har det personligt svært med lasagne efter lidt for mange Knorr-varianter og færdigretter fra fryseren (det var i mine yngre og knap så mad-entusiastiske dage). Men...hvis man gider at lave alle ingredienserne fra bunden, så smager det faktisk rigtig godt. Jeg er gået "all-in" og har lavet pastaen selv, men det kan selvfølgelig udelades og erstattes af færdigkøbte. Jeg har også tilsat tynde skiver squash for at give lidt mere grønt til retten. Det kan selvfølgelig også udelades - eller erstattes af andre grøntsager, som fx aubergine. 



Det skal du bruge (4 personer):


Kødsauce:
600 g hakket oksekød af god kvalitet
4-5 tomater, gerne cocktailtomater, i tern
2 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakket
3 spsk balsamico eller rødvinsedikke
1 dåse koncentreret tomatpure
1 dåse hakkede tomater
250 ml kraftig kalvefond
1 kvist rosmarin
2-3 kviste timian
1 stor håndfuld hakket basilikum, gerne med stilke
Salt og peber efter behov
Hjemmelavet pasta:
4 æg
1 tsk fint sal
280 g hvedemel (helst italiensk tipo 00)
120 g durummel
En lille smule vand (kun hvis nødvendigt)
Bechamelsauce:
25-30 g smør
2 spsk mel
mælk (mængde forklares senere)
Revet muskatnød
Salt og peber
Derudover:
1 squash, skåret i meget tynde skiver (på langs) - gerne på mandolinjern
Friskrevet parmasanost
2 pakker frisk mozerellaost (ikke ost i strimler)


Sådan gør du:
Start med at lave dejen til pastaen. Den skal hvile i køleskabet i min. 1 time. Rør æg, mel og salt sammen - først med en gaffel. Fornem om der skal tilsættes en lille smule vand, hvis ikke æggene har givet fugt nok (det afhænger helt af æggenes størrelse). Dejen skal æltes sammen til en jævn, sammenhængene masse, men skal være blød og let klistret. Pak den ind i film og læg i køleskabet til senere.
Kødsauce: svits løg og hvidløg i lidt olie uden, at det bruner. Tilsæt kødet lidt efter lidt ved høj varme og brun det af. Tilsæt så balsamico og lad edikken "brænde" af. Du kan også bruge en kraftig rødvin og lade alkoholen reducere. Tilsæt så tomaterne, tomatpure, hakkede tomater og krydderurter. Put de hele kviste af rosmarin og timian i - stilkene fjerner du senere. Lad simre lidt og tilsæt så kalvebouillon og lad saucen reducere lidt og blive kraftigere. Smag til med salt & peber. 
Pastaplader: Her skal du optimalt set bruge en pastamaskine, da det er svært at rulle dejen jævnt ud i hånden. Del pastadejen i lige store dele og drys med lidt mel. Tag et stykke og kør det først i gennem maskinen på største afstand. Fold stykket sammen ca. 3 gange, tryk lidt og drys evt. med lidt mere mel. Kør igennem maskinen igen på en lidt smallere afstand og kør igennem igen (og måske igen), så du får aflange stykker af ca. 3 mm tykkelse. Det kan være en fordel at dele stykkerne inden du ruller igennem de sidste gange - så er de lidt nemmere at håndtere. Drys de lange stykker med mel og lad dem ligge på køkkenbordet indtil du skal bruge dem (dog ikke ret længe, da dejen vil tørre ud). 
Bechamelsauce: smelt smørret ved mellem varme og pisk melet i til du har en "melbolle". Tilsæt lidt mælk ad gangen og pisk hårdt, så melbollen opløses, og mælken jævnes. Efterhånden som mælken tyknes (det sker, når den varmes op), tilsætter du mere. Pas på, at du ikke har for høj varme, så mælken brænder. Stop med at tilsætte mælk, når du fornemmer, at saucen har en jævn, lidt tyk konsistens. Riv lidt muskatnød i og tilsæt lidt salt og peber.
Saml lasagnen: Nu til det allersidste - og sjoveste. Fordel lidt af kødsaucen i bunden af et ildfast fad eller bradepande. Læg et lag af squashskiverne på og derefter første lag pasta. Så kødsauce, bechamelsauce og revet parmasanost. Så et lag pasta, kødsauce, squash, bechamelsauce og parmasan osv. Øverste lag giver du kødsauce, bechamel, parmasan og sidst, men ikke mindst mozerella, revet i små stykker og fordelt over overfladen. Bag i ovnen i ca. 25-30 min. ved. 170 grader (tjek om pladerne er færdige og al dente).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar