mandag den 20. august 2012

Karbonader med stuvede grøntsager og nye kartofler

Jeg vil ikke begive mig ind i diskussionen om, hvad forskellen på karbonader og krebinetter er, men bare sige, at hos mig hedder de karbonader og er en favoritret fra mormorkøkkenet. Det er helt sikkert ikke noget, man skal spise hver dag, hvis man passer på vægten, men det er comfort food, der smager af kærlighed - og det skal der altså være plads til.


Det skal du bruge (3-4 personer):
600g hakket kalv/flæsk (aller helst friskhakket fra slagteren)
Mel
Rasp
Salt 
Peber
1-2 æg
Lidt mælk
Sauce:
ca. 25 g. smør
2-3 spsk. mel
Mælk (efter behov)
Evt. lidt fløde
2-3 gulerødder
500g friske ærter
Friskhakket kruspersille
Salt & Peber
Nye danske kartofler

Sådan gør du:
Skræl/skrab kartoflerne og sæt dem over. Kog dem i godt saltet vand ca. 7 minutter og lad dem hvile i vandet i ca. 7 minutter (lidt mere/lidt mindre afhængigt af størrelsen) - så bliver de lige i øjet.
Skræl/vask gulerødderne og skær dem i små tern. Kog dem et par minutter i letsaltet vand og hæld vandet fra. Bælg ærterne og hak persillen. Stil det til side.
Form farsen til små bøffer af ca. 100g stykket. Bland 3 dele rasp med 1 del mel, salt og peber i en flad skål. Pisk 1-2 æg (afhængigt af stårrelsen) sammen med lidt mælk i en anden skål. Vend bøfferne i paneringen først, så æg og så panering igen. Læg dem klar på en tallerken. Smelt smør og lidt olie på en god slip-let pande. Steg karbonaderne ved middelvarme, så de bliver gyldne og sprøde. Imens smelter du smør i en gryde. Mængden afhænger af hvor meget sauce/sovs, du vil lave, men ca. 25g er et godt udgangspunkt. Pisk melet i, så du har en "melbolle". Pas på at det ikke bliver for varmt. Hæld et par deciliter mælk på og pisk opbagningen ud i mælken. Efterhånden som opbagningen tykner, pisker du mere til, så du har en jævn masse. Hæld mere mælk på og pisk igen til det tykner. Pas på med at tilsætte for meget mælk, så saucen bliver for tynd. Smag til med salt og peber. Tilsæt de kogte gulerødder og de friske ærter og lad dem koge med i et par minutter. Tilsidst tilsætter du persillen og så er du klar til servering.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar