tirsdag den 6. september 2011

Lammeskank braisseret i honning, æbleedikke og tomat (med grov mos)

Efteråret nærmer sig, og lysten til simreretter melder sig. Jeg har taget forskud på glæderne med en virkelig nem variant, som alle kan være med på. Lammeskanke fås efterhånden i de fleste større supermarkeder (eller under alle omstændigheder hos din lokale slagter) og er en spise, der både behager gane og pengepung. En lammeskank koster ca. 30-40 kr. stk., og er rigeligt til én person. Du kan varierer braisserede lammeskanke med rigtig mange forskellige smagsgivere. Jeg er i det sydeuropæiske hjørne og har brugt honning, tomater, peberfrugter, hvidløg og masser af krydderurter. Det bedste resultat får du, hvis du braisserer ved lav varmei ovnen i ca. 2-3 timer - så bliver kødet bogstaveligt talt blødt som smør og falder af benet. 


Det skal du bruge (2 personer):
2 lammeskanke, gerne ferske, danske og økologiske
3 stængler selleri
3 persillerødder
3 løg
3 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
6 cocktailtomater
1 kvist rosmarin
1 dusk basilikum
2 håndfulde bredbladet persille
1/2 l hønsefond
2 dl passata di pomodoro (tomatsauce på flaske)
3 spsk akaciehonning
1 dl æblecider-edikke
Salt & peber
Derudover:
Ca. 10 kartofler
25 g smør
Persille


Sådan gør du:
Rens og skær alle grøntsager i grove stykker. Brun lammeskankene i en stegegryde i smør og olie. Brun på alle sider og drys med salt og peber. Tag dem op og svits grøntsagerne i et par minutter. Læg så skankene tilbage og tilsæt æbleedikken. Lad den fordampe lidt, tilsæt så honning, tomatsaucen og hønsefonden. Læg alle de friske krydderurter i og så er det ind i ovnen. Stegetiden afhænger helt af størrelsen og kvaliteten med regn med 2-3 timer ved 140 grader. Skim eventuelt fedt af overfladen på saucen og smag den til. 
Kartoffelmos: Skræl kartolflerne og skær dem i grove stykker. Dæk med vand. Tilsæt IKKE salt endnu - det trækker stivelsen ud af kartoflerne. Kog i ca. 10 min. til de er helt møre. Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på varmen. Mos kartoflerne med et piskeris, tilsæt godt med salt, peber og smør. Rør til sidst til hakket persille i og server straks.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar