mandag den 8. august 2011

Mini-pizza på grillen

Jeg er svært, svært glad for pizza - og efterhånden er det kun de hjemmelavede der dur. Mens ferien blev tilbragt i sommerhuset, uden min elskede lavasten, meldte pizzalysten sig og så måtte der improviseres. Min bedre halvdel og jeg kom på, at man måtte kunne lave pizza på grill - resultatet blev forrygende! Grillen giver den helt rigtige røgede smag, som man ikke kan få i ovnen og bunden bliver garanteret sprød. Jeg kan kun anbefale det - og det er slet ikke så svært. Versionen her er med chorizo og peberfrugt, men eksperimenter gerne med andet fyld. Her har vi lavet dem som mini-pizza (ca. halv størrelse af en alm.) - det er lidt nemmere at styre på grillen. 


Det skal du bruge:
Basis pizzadej (giver ca. 8 store eller 16 mini-pizzaer. Du kan sagtens fryse den rå dej, så lav bare en hel portion og frys resten til en anden gang. På den måde er det hurtigt at lave pizzaer en anden gang):
1 kg Tipo 00 hvedemel (ekstra fintmalet, som har bedre bageevne og giver sprødere skorpe)
650 ml. lunkent vand
1 pakke tørgær
1 spsk rørsukker
4 spsk olivenolie
1 spsk salt
Tomatsauce (passer til ca. 4 pizzaer):
1 flaske passata di pomodoro
1 fed hvidløg
1 lille løg
En god håndfuld basilikum inkl. stilkene - hakket
En lille håndful persille inkl. stilkene - hakket
1 tsk salt
Friskkværnet peber
Derudover:
Mozzarella ost (rigtig mozzerella, ikke det gummiagtige i strimler) - ca. 1/2 mozzerella per pizza
Revet cheddar - ca. 1 lille håndfuld per pizza (kan udelades)
Toppings:
Rødløg i tynde både - ca. 1/2 normalstørrelse løg per pizza
Chorizo
Finthakket chilli
Rød peberfrugt i tynde skiver
Tørret oregano
Tørret timian
Frisk basilikum



Sådan gør du:
Bland vand med olien, sukker og salt, rør rundt og lad stå i nogle minutter til gæret er opløst. I en skål blander du mel og salt og tilsætter derefter væsken. Rør rundt med en gaffel til dejen har samlet sig lidt. Hæld den derefter ud på et rent, meldrysset bord og ælt godt til du har en jævn og smidig dej. Dejen skal helst være lidt fugtig, men bare rolig: olivenolien gør, at det ikke klistrer. Drys lidt mel i skålen og læg dejen deri og dæk med et vådt klæde og lad hæve i ca. 1 time. Tip! Hvis du har travlt (eller bare er sulten), så kan man dække skålen med plastikfilm og så hæver dejen på ca. halv tid. 
Når dejen har hævet, så slår du den ned (dvs. ælter den en lille smule, så luften slås ud af den). Derefter deler du dejen i lige store dele (8-16 afhængigt af om du har lavet en hel eller halv portion) og ruller dem ud til ensartede cirkler med en kagerulle. Vend bundene efterhånden, som du ruller og drys med en lille smule mel - så sikrer du, at de ikke klistrer til bordet. 

Hvis du ikke har en lavasten som kan lægges direkte på grillen, så forbag bundene i ovnen i 2-3 minutter ved ca. 250 grader, så de lige hærder. Derefter putter du tomat, ost og diverse fyld på. Så er de klar til at komme direkte på grillen. Sørg for at fordele kullene i grillens sider, så pizzaen kun får inddirekte varme. Fordi pizzabundene forbagt kan du nu lægge pizzaerne direkte på grillen. Læg låg på og lad dem grille i ca. 10-15 min (hold løbende øje med at bunden ikke bliver brændt). Spis dem straks - men pas på det er stærkt vanedannende. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar