torsdag den 9. februar 2012

Rødvinsbraisseret oksebov (rødvinsgryde) med smørstegte svampe og mos

Det er stadig sæson for simremad, der varmer helt ind i knoglerne. Når temperaturen er under frysepunktet og vinden hyler, så skal vi finde andre varmekilder. Dagens ret kan lige præcis det! Det kan vist ikke komme bag på faste læsere af bloggen, at jeg er svært glad for simremad, så her er endnu en opskrift til samlingen. Jeg har her brugt oksebov som er et meget budgetvenligt kødstykke, som dog har brug for mindst et par timers tilberedning - men så er det også mørt som smør. Smagskomponenterne er helt klassiske: rødvin, urter, oksefond og svampe, men du kan selvfølgelig sagtens eksperimentere. 

Det skal du bruge (2-3 personer): 
Ca. 1 kg upudset oksebov - (når du har skåret fedt og sener fra ender du med en passende mængde)
Ca. 3 dl. rødvin (gerne lidt kraftig)
Ca. 600 ml. oksefond, kogende
1 tsk tomatkoncentrat
Lidt mel
1 løg, halveret
1 gulerod, halveret
1 porre, halveret
1 persillerod eller pastinak, halveret
Et par kviste timian
Salt & peber efter smag


Champignon, halverede (eller andre svampe, afhængigt af sæsonen)
Kartofler
1 skvæt mælk
1 spsk smør
Salt & peber


Sådan gør du: 
Start med at skære fedt og sener fra kødet og skær i kødet i tern. Vend dem i mel, så stykkerne er dækkede (det hjælper med at jævne saucen). Smelt lidt smør og olie i en tykbundet gryde, sauterpande eller støbejernsgryde og brun kødstykkerne godt af. Det er vigtigt, at de får en god karameliseret stegeskorpe, da det giver god smag til saucen. Drys med lidt salt. Når kødet er godt brunet, tilsætter du rødvin og lader det reducere til ca. halvdelen. Tilsæt så kogende oksefond, tomatkoncentrat og suppeurterne. Urter er kun med for at give smag og skal tages op inden servering. Skru ned for varmen, læg låg på gryden og lad simre i min 1 1/2 time, men gerne helt op til 2-2 1/2 timer. Tag suppeurterne op med en tang eller hulske og smag saucen til og justér med salt & peber, hvis nødvendigt. 


Rens og halver svampene. Sauter dem i lidt smør på en varm pande og giv dem lidt salt og peber. Hæld dem i gryden og lad dem simre med i 5-10 minutter, så de kan tage smag fra saucen. 


Skræl og skær kartoflerne i grove stykker. Kog dem i usaltet vand til de er helt møre. Hæld vandet fra, tilsæt smør, mælk, salt og peber og mos dem godt med et piskeris e.l. til du har en jævn masse. 

1 kommentar: